Prijzen incl. verzending
Prices incl. shipping
Wat is Pashmina ?Pashmina is afgeleid van het perzische woord "Pashm", dat "fijne wol" betekent.
Iedere zomer gaan boeren uit de Himalaya op zoek naar de "leverancier" van Pashmina wol, de Himalayaanse berggeit Chyangra of "Capra Hircus". De Chyangra leeft op hoogtes vanaf 3000 meter waar temperaturen voorkomen van -30 graden Celsius. Om in deze temperaturen te kunnen overleven heeft de berggeit een ondervacht die bestaat uit haar dat 6x fijner is dan menselijk haar (14-19 micron).

Helaas is de aanduiding "Pashmina" niet beschermd. Het kan daarom gebeuren dat u een veel goedkopere shawl zult kunnen tegenkomen die helemaal niet van Pashmina wol gemaakt is!
Dat deze shawls in de schappen liggen en "Pashmina" genoemd worden is dus niet helemaal correct.
Wij geven u de garantie dat onze Pashminas wel de enige echte zijn!

Met de zomer in aankomst verliest de geit zijn wintervacht. De onderbuik van Chyangra is nu bedekt met 2 lagen; de fijne Pashmina en dikkere buitenlaag.

Door locale boeren wordt de wol gewonnen en wordt de Pashmina gescheiden van de dikkere laag.

Voor het maken van 1 shawl is ca. 700 gram aan wol nodig; de opbrengst van zo`n 4 geiten!
De wol is te dun voor machinale verwerking en kan daarom alleen met de hand gesponnen worden. Een techniek die door locale vrouwen in Nepal en India van generatie op generatie overgebracht wordt. Dit verklaart ook waarom de prijzen voor Pashmina`s doorgaans hoger zijn dan een "gewone" katoenen of wollen shawl.

Het resultaat is een kwaliteitsproduct dat zeer zacht en comfortabel aanvoelt.